MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

KARIERA 360˚. Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce!

KARIERA 360˚. Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce!

EKF 2024: Finansowanie budowy energetyki jądrowej zależy od decyzji politycznych

EKF 2024: Finansowanie budowy energetyki jądrowej zależy od decyzji politycznych

Polecamy

Agugaga, czyli 10 ciekawostek o mowie niemowląt

Agugaga, czyli 10 ciekawostek o mowie niemowląt

Tanie gadżety z Chin, które ułatwią ci podróżowanie. Co kupić na wakacje?

Tanie gadżety z Chin, które ułatwią ci podróżowanie. Co kupić na wakacje?

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby