Okazuje się, że przynajmniej jeśli chodzi o menu, nie jest źle. Wszędzie obiady są dwudaniowe. Jest i pierś z indyka, gulasz czy schabowy. My porównaliśmy śniadania.
W Szpitalu Specjalistycznym nr 1 jednodniowa stawka żywieniowa wynosi 7 zł i 10 groszy na pacjentów oddziałów a 9 zł 72 grosze dla pacjentów zakładu opiekuńczo- leczniczego. W sobotę na śniadanie dla oddziału mamy zupę mleczną, kawę z mlekiem, chleb, bułkę i masło. Dla pacjentów ZOL jest dodatkowo wędlina, wafle i ciasto drożdżowe.
Natomiast w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 4 dzienna stawka to 8 złotych i 98 groszy. Na śniadanie pacjent dostanie herbatę, zupę mleczną, pieczywo, masło i dodatek (wędlina lub ser, jajko czy dżem).
Najwyższe stawki żywieniowe są w Szpitalu Specjalistycznym nr 2. Tu koszt wynosi 12 złotych. - W naszym szpitalu stosowana jest najczęściej dieta lekkostrawna - mówi Marek Kopczacki, rzecznik prasowy szpitala.
- Rodzaj posiłków zależy od schorzeń pacjenta. Każdy pacjent traktowany jest indywidualnie, stąd różnorodność diet - dodaje.
W szpitalu nr 2 jest kuchnia na miejscu, natomiast w "jedynce i "czwórce" posiłki dostarcza firma zewnętrzna.
- Kiedyś mieliśmy kuchnię - mówi Danuta Pelc, naczelna pielęgniarek w SS nr 1. - Zgodnie z nowymi przepisami trzeba byłoby ją całkowicie zmieniać i nie byłoby to ekonomiczne - wyjaśnia.
Pacjenci "jedynki" menu chwalą. - Jestem tu piąty dzień i na jedzenie nie narzekam - mówi Zofia Olejarczyk.
- Jest smaczne, a ilość wystarczająca. Nie potrzebuję dodatkowych zapasów z domu.
Podobne zdanie ma Stefania Szastok, która zwraca uwagę także na czystość podania.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?