reklama

Mistrzowie Agro: Gospodynie z Sarbi i sołtysowa Longina Wika robią najlepszy placek babci Rózi

EwaZaktualizowano 
Mistrzowie Agro, nasi kandydaci KGW Sarbia/Sarbka Archiwum/K.Kużmicz.
Koło Gospodyń Wiejskich w Sarbi-Sarbce nie miało sobie równych w walce o tytuł „wielkopolskiej słodkości” za ciasto babci Rózi. Teraz walczy w plebiscycie Mistrzowie Agro, podobnie jak sołtys Sarbi Longina Wika.

Longina Wika, sołtys Sarbi-Sarbki i jednocześnie wiceprzewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich to człowiek-orkiestra. To ona przyczyniła się do wielkiego sukcesu KGW podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolski, który odbył się w Pile, jednak skromnie nie przypisuje go tylko sobie. Cieszy się za to, że wraz z innymi paniami z KGW może spędzać czas, a podczas spotkań wspólnie szykować specjały, które później biorą udział w różnego rodzaju konkursach.

- Muszę powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwa z powodu tego jak działa nasze koło. Mamy w nim około trzydziestu pań i po prostu spotykamy się od czasu do czasu, przy okazji szykując coś do zjedzenia - mówi pani Longina.

Pysznością, która pojawiła się na jednym z tego typu spotkań było właśnie ciasto babci Rózi. Panie nie miały wątpliwości, że to właśnie ten przepis przedstawią podczas Festiwalu Kulinarnego w Pile.

- Nawet nie wiem ile lat dokładnie ma ten przepis. Mam tylko wycinek z gazety, jak widać dość pożółkłej. Po ślubie jestem 35 lat, więc myślę, że ten przepis może mieć nawet 40 - mówi pani sołtys.

A ślub był punktem przełomowym, jeśli chodzi o kulinarne doświadczenia pani Longiny. Okazuje się bowiem, że mistrzem w kuchni niekoniecznie trzeba się urodzić. Wszystkiego można uczyć się od zera, nawet gdy jest się matką czworga chłopaków, którzy nie do końca lubią ciasta. Nie było więc na kim testować.

- Ja tak naprawdę przed ślubem w ogóle nie umiałam gotować, ani piec. Dopiero później zaczęłam się uczyć, sprawdzać nowe przepisy - mówi.

Później zainteresowanie przerodziło się we wspólną pasję pani Longiny oraz jej przyjaciółek z Koła Gospodyń Wiejskich. Te znane są w okolicy ze swoich specjałów.

- Mamy już na koncie kilka sukcesów. Prezentujemy się, gdy tylko jest taka możliwość, m.in. na Agrotargach w Czarnkowie, czy podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolski, w którym wystąpiłyśmy także w 2015 roku - dodaje.

A w czym tkwi sekret? Jak przygotować ciasto babci Rózi, które zwaliło z nóg jury, podczas Festiwalu w Pile? Odpowiedź niestety nie jest taka łatwa.

- To tajemnica, nigdy nie zdradzamy swoich przepisów. Mogę jednak powiedzieć, że wiele zależy od dbałości o szczegóły. My większość produktów robimy własnoręcznie, jak na przykład konfitury. Tę różnicę w smaku czuć. Tak samo masło kupne, które możemy dostać w sklepie, zdecydowanie różni się od tego wykonywanego własnoręcznie - podkreśla.

Longina Wika to nasz kandydat w plebiscycie Mistrzowie Smaku: SMS o treści GR.2 na numer 72355, koszt 2,46 z VAT.
KGW z Sarbi też kandyduje w plebiscycie: SMS o treści KGW.5 na numer: 72355, koszt 2,46 zł z VAT.

60 sekund biznesu: W Polsce sięgajmy po rzeczy polskie

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3