Każdego roku dzień przed Tłustym Czwartkiem gospodynie z Sarbii spotykają się, by wspólnie smażyć pączki. Panie korzystają z tradycyjnego przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Oto przepis na tradycyjne pączki z Sarbii:
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 0,15 dkg masła
- 6 łyżek oliwy
- 6 żółtek i jedno całe jajo
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Dodatkowo: smalec, olej do smażenia, powidła do nadziewania oraz lukier i skórka z pomarańczy.
Wykonanie:
Najpierw robimy zaczyn z w/w składników
Drożdże, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka podgrzewamy, dodając 1 łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Jajka, żółtka i pozostały cukier ubijamy na puch.
Masło i olej rozpuszczamy.
Do mąki przesianej przez sito dodajemy ubite jajka, sól, ciepłe mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto dodając stopniowo tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż będzie się ono kleiło do rąk. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy smalec z olejem, smażymy pączki.
Ciepłe pączki napełniamy powidłami babci Rózi, smarujemy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.
Smacznego życzy Koło Gospodyń Wiejskich
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?