Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki od gospodyń z Sarbii. Spróbujesz je upiec?

DB
Smażenie pączków w Sarbii
Smażenie pączków w Sarbii Aleksandra Lipiec
Z okazji Tłustego Czwartku gospodynie z Sarbii spotkały się, by wspólnie piec pączki. Wyszły przepysznie. Panie postanowiły więc podzielić się swoim tradycyjnym przepisem na te słodkie wypieki.

Każdego roku dzień przed Tłustym Czwartkiem gospodynie z Sarbii spotykają się, by wspólnie smażyć pączki. Panie korzystają z tradycyjnego przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Oto przepis na tradycyjne pączki z Sarbii:

Składniki:

- 1 kg mąki tortowej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 0,15 dkg masła
- 6 łyżek oliwy
- 6 żółtek i jedno całe jajo
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Dodatkowo: smalec, olej do smażenia, powidła do nadziewania oraz lukier i skórka z pomarańczy.

Wykonanie:
Najpierw robimy zaczyn z w/w składników
Drożdże, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka podgrzewamy, dodając 1 łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Jajka, żółtka i pozostały cukier ubijamy na puch.
Masło i olej rozpuszczamy.
Do mąki przesianej przez sito dodajemy ubite jajka, sól, ciepłe mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto dodając stopniowo tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż będzie się ono kleiło do rąk. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy smalec z olejem, smażymy pączki.

Ciepłe pączki napełniamy powidłami babci Rózi, smarujemy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.

Smacznego życzy Koło Gospodyń Wiejskich

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto