Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich sięga już ponad 150 lat. O wyjątkowym charakterze świętomarcińskiego rogala decyduje ciasto drożdżowe oraz nadzienie, a także sam sposób zwijania ciasta, nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami.
Rogale świętomarcińskie są produktem chronionych oznaczeń geograficznych. Posiadają swoje certyfikaty, które wystawia im poznański Cech Cukierników i Piekarzy. Certyfikat jednak kosztuje: nie tylko piekarnię, która o niego występuje, ale także klientów. To najdroższe rogale na rynku. Za kilogram trzeba zapłacić od 35 do 50 złotych.
W tym roku ceryfikat zdobyło 91 piekarni. Najbliższe certyfikowane cukiernie mające prawo do wypiekania oryginalnych rogali znajdują się w Chodzieży i w Lubaszu. W Pile można jednak kupić rogale z certyfikatem w cukierni Kandulski, piekarni cukierni Sendal oraz w sklepach "Biedronki".
Reszta cukierników korzysta z własnych receptur. Zapewniają jednak, że ich rogale w niczym nie ustępują smakowi tym certyfikowanym. Świętomarcińskie rogale można kupić m.in. w cukierni Staropolskiej, w cukierni Grochola, w cukierni Czekoladova oraz w sklepach spożywczych.
A tak wyglądała produkcja świętomarcińskich rogali w Ż&M Cukiernia Wieczorek w Kaczorach, gdzie jeszcze dziś można kupić tradycyjny smakołyk.
Certyfikowany rogal świętomarciński składa się z:
- półfrancuskiego ciasta
- białego maku
- wanilii
- mielonych daktyli lub fig
- śmietany
- rodzynek
- masła (chociaż oficjalnie teraz podają margarynę)
- skórki pomarańczowej.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?