Jak każe tradycja na stole wigilijnym powinno się znaleźć 12 potraw.
Spis treści
Wśród potraw na stół wigilijny najczęściej wymienia się:
- pierogi z kaupustą i grzybami
- barszcz z uszkami
- rybę po grecku
- karpie podane na różny sposób - smażone lub w galarecie
- śledzie w śmietanie
- kutia
- groch z kapustą
W święta Bożego Narodzenia obowiązuje już znacznie szerszy wachlarz potraw. Podczas tradycyjnej wigilii nie podaje się mięsa (zwykle dopuszcza się ryby), za to w święta, czyli 25 i 26 grudnia już można się pokusić o rozmaite potrawy np. z drobiem.
Wersja tradycyjna dań na Boże Narodzenia to m.in.
- pieczona kaczka lub gęś
- pasztet z dziczyzny
- bigos staropolski
- rolada
- pierś z drobiu
- makowiec
- piernik
W wersji nowoczesnej na Boże Narodzenie możemy podać:
- marynowany kurczak
- sałatka tortellini z brokułami
- łosoś z kapustą w śmietanie
- zupa z sandacza
- kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- sernik egzotyczny z mango
- makowiec japoński
A co polecają na stoły wigilijne i bożonarodzeniowe gospodynie z kół gospodyń wiejskich w rejonie Włocławka?
Sprawdźcie na kolejnych zdjęciach galerii foto:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?