MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza

Zobacz również

Wicemistrzowie świata zwycięzcy. Samobój zaważył o losach meczu [GALERIA]

Wicemistrzowie świata zwycięzcy. Samobój zaważył o losach meczu [GALERIA]

Dni Jędrzejowa na sportowo. Zacięta rywalizacja o Puchar Burmistrza [ZDJĘCIA]

Dni Jędrzejowa na sportowo. Zacięta rywalizacja o Puchar Burmistrza [ZDJĘCIA]

Polecamy

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Tygodniowy przegląd prasy w Czarnkowie, (9.06-15.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Czarnkowie, (9.06-15.06.2024)

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia