Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa marchewkowa, krem z dyni, szarlotka. To było ostatnie jesienne gotowanie w duchu zero waste w Hotelu Arche w Pile

Martin Nowak
Martin Nowak
Wideo
od 16 lat
Jak gotować z tego co ma się w lodówce aby było oszczędnie, smacznie i zdrowo? O tym były kolejne już warsztaty, na które mieszkańców Piły zaprosił Pilski Bank Żywności we współpracy z Hotelem Arche.

Gotowanie w duchu zero waste w Pile

Pilski Bank Żywności zaprosił mieszkańców Piły i okolicy do warsztatów kulinarnych w duch zero waste. Te, odbywają się w Hotelu Arche, pod okiem doświadczonego szefa kuchni. Ostatnie spotkanie kończyło cykl jesiennego gotowania, podczas którego można było m.in. nauczyć się przygotowania zupy cebulowej czy tradycyjnej szarlotki.

Ostatnie typowo jesienne kuchenne zmagania, odbyły się w pilskim Hotelu Arche w piątek 3 listopada. Kilkanaście osób w różnym przedziale wiekowym: od dzieci po seniorów, próbowało swoich sił w kuchni pod okiem prawdziwego profesjonalisty - Arkadiusza Szulca, który na co dzień jest szefem kuchni w Restauracji Marchew w Hotelu Arche.

Co mogliśmy zobaczyć na stołach? A no m.in. dynie i jabłka, a także np. marchewki. Wszystko to, co jesienią można było zebrać z pól i ogrodów.

Z tych prostych składników powstały pyszne dania takie jak m.in. zupa krem marchewkowa czy szarlotka.

Następne warsztaty, odbędą się 17 listopada o godz. 16 również w Hotelu Arche. Rozpoczną trzeci cykl spotkań pod hasłem "Święta tuż tuż...". Ich uczestnicy będą przygotowywać potrawy na Boże Narodzenie.

Poniżej, mamy dla Was jeden z przepisów na jesienny obiad.

od 16 lat

Przepis na zupę cebulową

To przepis Szefa Kuchni Hotelu Arche Piła.
(Liczba porcji: 4-5)

Składniki:
1 kg cebuli zwyczajnej - 5 dużych cebul
80 g masła klarowanego - niecałe pół kostki
800 ml bulionu wołowego lub warzywnego lub innego dostępnego
5 średnich ząbków czosnku
zioła i przyprawy: łyżeczka tymianku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 liście laurowe.

Składniki na grzanki:
pół długiej bagietki pszennej
2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
50 g sera Gruyère lub innego sera typu parmezan lub innego jaki mamy w lodówce.

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, masło lub oliwę rozgrzać na patelni i dołożyć pokrojoną cebulę. Smażyć do na średnim ogniu przez około 20 minut bez przykrycia, potem dodać sól, cukier i liście laurowe. Smażyć kolejne 20 minut, dodać pieprz oraz czosnek przepuszczony przez praskę i tymianek. Mieszamy cały czas naszą cebulę. Dodajemy około 200 ml bulionu i gotujemy przez chwilę, następnie wlać resztę bulionu i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Bagietkę pokroić w kromki, posmarować oliwą i zrumienić na patelni lub włożyć do piekarnika. Na sam koniec posypać serem i jeszcze chwilę zapiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto